Trygg ferdsel på vinterveier

Vinterveiene i Norge kan være vanskelige å håndtere, det er en grunn til at det lages TV-programmer om de som jobber med veihjelp og berging av biler…

Likevel klarer selvfølgelig de aller fleste å kjøre på norske vinterveier uten å lage problemer for seg selv og andre. Det handler om gode forberedelser og viktigheten av å kjenne sine egne begrensninger. En trygg sjåfør passer på å være godt forberedt med vinterdekk, kanskje gode ekstralys fra https://www.ekstralyskongen.com/ og en oppvarmet bil med god sikt.

På vinterføre sier det seg selv at det er viktig å være skodd etter forholdene. Ekstra viktig er det for de tunge kjøretøyen – ABC Nyheter

Hvorfor skjer det ulykker i trafikken om vinteren?

Noen ganger skjer det selvfølgelig ulykker på vinterveier som er uunngåelige. Det kan være morsomt å se klipp på YouTube der biler sklir frem over en vei helt uten kontroll, men i virkeligheten kan det være en veldig skremmende opplevelse. Det viktige i en slik situasjon er å prøve å beholde roen og gjenvinne så mye kontroll som du klarer. Det kan selvfølgelig ende opp med at du må legge bilen ut i grøftekanten, men det er mye bedre enn en frontkollisjon.

Samtidig har en majoritet av ulykkene om vinteren også et element av menneskelig feil. Selvfølgelig er det ingen førere som er perfekte, og det vil alltid skje ulykker. Det som utmerker en sikker og trygg fører er evnen til å kjøre etter forholdene og ta det med ro. Hvis du kjører forsiktig i 80 kilometer i timen, får du mye mer tid på deg å løse en situasjon sammenlignet med hvis du kjører i 120 kilometer i timen.

La bilen stå noen ganger

Selv de aller flinkeste førere vil komme borti situasjoner der det beste alternativet helt enkelt er å la bilen stå. Det er ikke et nederlag, men en erkjennelse av at det faktisk finnes vær som det ikke er forsvarlig å kjøre i.